Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2008 10:32 - Само на дискета...
Автор: nchankov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2242 Коментари: 1 Гласове:
0



Може би лесно ще ми повярвате, че аз с дискети не работия от края на миналия век. Така е с всеки нормален средностатистически ИТ човек и в това няма нищо чудно след като навлезнаха USB флаш картите и Интернета спря да бъде "мамо, ще изключа телефона, че ще браузвам в Интернет".

Каквото и да си говорим, компютрите вече не се продават с флопита. Отдавна мина времето когато windows-а можеше да бъде пренесен на n-на брой дискети или за да тръгне под DOS трябаше системна дискета. Все пак XXI век сме бе хора!

Пиша този пост, защото този месец бях принуден да си закупя флопи дисково устройство и кутийка дискети, защото се оказа, че това за всички може да е отживелица, но за Националната Агенция по Приходите това е основния носител, който може да бъде приет от служителките /ако се ходи на място/.

Значи става въпрос за подаване на Декларация No: 1 за самоосигуряващо се лице, която може да се подаде по 3 начина - на хартиен носител, на дискета и по Интернет с електронен подпис.

Проблема бе, че първо, аз нямам все още електронен подпис /което скоро ще се промени/ и второ програмата, която генерира този файл /helper демек/ е направена така, че ако искаш да запазиш декларацията, то това трябва задължително да е на устройство A: - т.е. флопи.

Малко за програмата:
Полетата на единствения прозорец са като кадастрален план на нивите в добруджанско погледнати от самолет - няма никакво подравняване - все едно са дали на дете на което са му обяснили точно преди 5 минути как се drag-and-drop-ват полета в някакъв визуален редактор и са го пуснали да си играе в него. Отделно в едни от полетата може да се пише само с главни букви, докато в други няма значение. Генерираният файл е във формат CP-1251 /което може да се приеме, но защо не UTF-8/, но най фрапиращото е, че тази програма, която е цели 11Mb и половина може да генерира файла само и единствено, ако имате устройство А: и в него имате дискета. Т.е. дори и да искаш да пуснеш декларацията си по Интернет, пак ти трябва флопи, иначе декларацията е само в твоето въбражение.

Е нема такава простотия!!!

Вижте още:
rabb-it.net - специализиран сайт за IT обяви


Тагове:   дискета,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - chris
07.10.2008 15:06
Ето ти 1 още по-шокиращо - искане-декларация за издаване на разрешение за работа на чужденец в РБългария се подава само и единствено попълнено на пишеща машина!!!
Ае сега се опитай да се сетиш кой век сме...
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nchankov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 346753
Постинги: 21
Коментари: 173
Гласове: 122
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031